På Veje til Vildnis kan du finde eksempler på naturpleje som du selv kan skalere op eller ned.
Sten er gode for dyr som fx padder, firben og salamandere. Bier bygger redder mellem sten. Det er en god ide at placere sten så de varmes op af solen. Optimalt i nærheden af vand, så vanddyr kan sole sig på dem.
Skellet langs markerne er meget gammelt og med mange hjemmehørende arter, der kan placeres hjemme i haven til glæde for insekter eller større dyr som agerhøne og harer, hvis du vil tilplante et skel. Da vi havde en landbrugskonsulent fra VKST, til en markvandring, anbefalede han at undgå skel med 90 grader. Dette for at give mindre dyr mulighed for at søge ly for rovdyr i lavere vækster.
Buske og træer i skellet: Hassel, Pil, Almindelig hvidtjørn, engriflet hvidtjørn, mirabel, vild rose, alm.hyld, bævreasp, eg, ask, poppel, benved og brombær.
Beskæring af træer: I vores kisebærlund er der eksempler på stævnet ask, som har medført hule træer og gode bosteder for mange smådyr. I Skoven har vi forsøgt at fælde nogle træer og ladet resten af stammen stå til forrådnelse. Men de lever videre i bedste velgående, så det bragte kun lidt lys til skoven.
Landbrugskonsulenten anbefalede at holde vind ude og lys inde i områder hvor biodiversiteten skulle øges. Så tricket er altså LYS I LÆ.
Mange steder ønsker man en blomstereng. Også hos os. Vi går med to forskellige metoder:
På ENGEN slår vi 2 gange om året (halvdelen forår, anden halvdel efterår - så der hele tiden er noget at leve af og gemme sig i for de forskellige arter.
På BLOMSTERENGEN slår vi kun til efteråret med opsamling for at holde området næringsfattigt. På blomsterengen er lagt et godt lag grus ovenpå muldjorden. Vi anbefaler at man blot fjerner græsset og ser hvad jorden byder på at hjemmehørende arter i jordens egen frøbank, men etablering af cykelstien ville det anderledes hos os. Men hjemmehørende arter der passer til din jord, giver mindre arbejde, er mere bærerdygtig og langtidsholdbar.
Har DU erfaringer, tips og tricks du gerne vil dele, så skriv til Veje til Vildnis, så deler vi meget gerne din erfaring. Lad os blive klogere sammen.